Jegersteinalderens mennesker flyttet fra sted til sted i en fast rytme, alt etter fangstmulighetene på de forskjellige årstidene. Jegersteinaldermenneskenes sosiale grupper bestod som oftest bare av noen få familier.
Mot slutten av jegersteinalderepoken ble folk mer bofaste og de ble en del av regionale grupper som utformet og smykket redskapene på samme måte.
Det var hardt å være steinaldermenneske. Stor usikkerhet, var det. Barsk måtte man være. Bolig, klær og bål ga ikke alltid nok beskyttelse mot vær og vind. Kanskje så mange som 60 % døde før de fylte 20 år.
Jegerbefolkningen i Danmark ca. 6000 f.Kr. behøvde bare arbeide 2 til 4 timer om dagen, altså jage, fiske eller samle. Resten av tiden kunne de fortelle historier, leke, synge høyt eller gjennomføre religiøse seremonier, eller de kunne vedlikeholde redskapene (Noe jeg vil anse som en del av arbeidstiden, eh?).
Noen har regnet seg frem til at det i denne perioden i Danmark ikke var næringsgrunnlag til mer enn 1700 mennesker. Andre har sammenlignet med canadiske eskimoer og har satt tallet til 120 mennesker. Det lyder latterlig lavt. I den siste perioden av jegersteinaldertiden, da var det mildere, kan Danmark ha klart 8000 mennesker.
Kilde: Bryld 2002
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar