Det var normalt å bruke jern i Danmark på -500-tallet, men man har funnet jern helt tilbake til -900-tallet.
Jern ble brukt til redskaper og våpen. Det kunne utvinnes i Danmarks myrmalm, som fantes i noen av moserne. Dette til forskjell fra bronsen, som måtte importeres.
I jernalderen ble klimaet kjøligere og befolkningstallet økte. Derfor måtte man utnytte naturressursene bedre. Nå kommer større, innhegnede landsbyer med mange gårder og håndverkerhus.
En gård bestod av lange hus med stall i den ene enden og beboelse i den andre. Fordi man satte dyrene på stall, ble det også lettere å utnytte gjødselen og vedlikeholde åkrenes yteevne. Landsbyene flyttet på seg med 20-30 års mellomrom. Etter man har flyttet, har man dyrket jorden der hvor landsbyen stod før, for her var det fruktbar jord som skyldes alt det organiske avfallet som landsbyen hadde produsert i årenes løp.
Danmark blir nå et tett befolket område.
Landskapet består av kornåkre, beiteområder med spredte skogsområder og store våtområder - moser og innsjøer.
Ved Kristus fødsel begynner kontakten med de mer kulturelt utviklede område i Syd-Europa å bli langt tettere. Det skyldes at Romerriket ble utvidet helt opp til Rhinen. Det utviklet et handelsnett mellom romere og germanere og dermed også med Skandinavia (som også var germanere).
Det var romersk påvirkning som førte til utvikling av runealfabetet i det første århundret etter Kristus.
I Hoby på Lolland: Høvdingegrav som inneholdt et romers drikkesett, som har tilhørt romeren Silius, som var romersk øverstbefalende i Mainz ved Rhinen fra 14 til 21 e.Kr. Det kan tyde på at danske høvdinger stod i forbindelse med rommerriket, eller med germanere som hadde plyndret der. Romerne rektrutterte mange soldater blant germanerne, så det kan også tenkes at danske stormannssønner har gjort tjeneste i den romerske hær.
I Jylland og på Fyn er det gjort store funn av romerske våpen i moser, noe som beviser kontakten mellom Romerrike og Danmark. Mellom 600 og 200 ble det ofret mengder med romerske våpen, som har vært krigsbytte. Det betyr at man i Danmark på denne tiden (jernalderens slutning) har hatt mektige høvdinger som rådde over militærstyrker, hvor det oppstod en spesiell overklasse med krigere som var knyttet til en høvding eller konge.
På 400-tallet brøt Romerriket sammen. I folkevandringstiden som fulgte tok jyder seg til England sammen med saksere. Dansker reiste også på plyndringstokter langs Frankrikes kyster. Dette var ennå ikke Frankrike, men frankerne var godt i gang med å bygge det.
Haugleiks - første danske konge som er nevnt med navn. Han ble drept på et tokt på det kommende Frankrikes kyster i 515.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar