mandag 26. august 2013

Valkendorfs kollegium i Sankt Pederstræde

Valkendorfs Kollegium er nordens eldste og kan føre sine aner tilbake til 1589. Det har sitt navn etter sifteren, Christian den fjerdes rigshofmester, Christopher Valkendorf. Dagens mursteinsbygningen er fra 1866 og ligger tilbaketrukket fra gaten og midt i hagen bak et grønt gjerde. Den gamle kollegiebygning  lå helt fremme ved stredet.
Grunnen tilhørte tidligere et karmelitterkollegium og klostermuren står ennå og er den eldste i København, og er sikkert årsaken til at kollegiet gjennom tidene har fått beholde sin hage i det tett bebygde området. I dag bor det 22 studenter på kollegiet.

Christopher Valkendorf var i flere perioder lensherre forskjellige steder i Norge. I 1554 ble han kong Christian 3.s sektretær, året etter fikk han forlenet prostiet i Bergen og tre år etter ble han lensherre på Bergenhus. Han kan vel sies å få æren av å virkelig knekke hanseatenes makt i Bergen. Det begynte med et mord på et horehus rett før han ankom byen som lensherre. Bordellene i byen var et fristed for tyskerne og dette fikk Valkendorf en slutt på. Det gamle rådhuset. Det som i dag kalles for Rosenkranstårnet, ble i alle fall i en periode rundt århundreskfitet kalt for Valkenfordstårnet (det står det  i alle fall på en del gamle postkort).
Det gamle rådhuset i Bergen
Han rev en rekke bordeller og flyttet prostitusjonen nærmere Bergenhus, slik at soldatene kunne holde orden på den. Selv bodde han i det som senere ble Bergens første ordentlige rådhus og som i dag kalles

Den siste Valkendorf i Danmark var vaktmester på Valkendorf kollegium står det i Norsk biografisk leksikon, men det sikes ikke hvem dette var og hvilket periode.
Valkendorf kollgegium finner du som B på kartet nedenfor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere