onsdag 3. oktober 2012

Romansk stil

Historisk kontekst



Dagmarkorset
ca. år 1000. Gull og emalje, høyde 4,3 cm.
Nationalmuseet
Hvorfor og når oppstod perioden?
Romansk kunst oppstod på 1000-tallet og er påvirket av romersk og byzantisk kunst. Det er materiell fremgang i Europa og dette kommer også til uttrykk i kunst og arkitektur. Høy kunstnerisk kvalitet blir nå mer vanlig også utenfor hoffet og de mektigste klostrene. De nye munkeordenene bygger kirker og klostre over hele Europa og lekmanssarkitekter begynner å bli populære. Mens domkirker fra romansk tid ofte er ombygget på senere tidspunkt, har enkle by- og landsbykirker beholdt sitt romerske preg.

Hvorfra, når og hvordan kommer romansk stil til uttrykk i Danmark?

Romansk stil kommer i Danmark først og fremst til uttrykk gjennom steinkirkene og inventaret i disse (kalkmalerier, krusifikser, døpefonter, altere), som kommer til Danmark på midten/siste halvdel av 1000-tallet. De ble bygget av kildekalk (frådesten). Frem til 1100 kom inspirasjonen fra England, men siden kom innflytelsen mest fra tyske og lombardiske områder, noe man mener skyldes at det var fra disse områdene man hentet dem som bygget Lund domkirke. Lund ble erkebispesete i 1103/4, domkirken påbegynt 1123 og ferdig 1143. I denne perioden er det stor reisevirksomhet blant skandinavere. Handelsmenn, pilgrimer og leiesoldater fra Norden følger de nye handelsveiene i Europa og knytter vår kultur nærmere den kristne europeiske sivilisasjon. Utenlandske handelsmenn og håndverkere kommer til Norden.

Politisk, økonomisk, sosial og kulturell kontekst

Før Lund ble erkebispesete, var Danmark underlagt bispen i Bremen og det likte ikke den danske konge, for Bremen var underlagt den tyske keiser. I starten kom det tyske geistlige til Lund, men etterhvert utviklet det seg en dansk geistlighet med et europeisk utsyn som var knyttet til stormannslektene Thrugot og Hvide. Et godt eksempel er Eskil Christiernsøn, ca. 1100-1182, som fikk seg en kontinental utdannelse (Hildesheim), ga store pengegaver til kirken og var en personlig venn av Bernard av Clairvaux (1090-1153). Eskil overtok med pavens velsignelse stillingen som erkebiskop i Lund i 1137 etter sin onkel Asser (som var død). Han tilbrakte mange år i Roma og levde sine siste år som munk i Frankrike.  Som biskop innviet han domkirken i Lund i 1145.

Det var en ustabil politisk periode med mange vanskeligheter og i 1147-57 var det borgerkrig i Danmark. Både kongen og kirken fikk større makt i denne perioden på bekostning av stormennene. De store endringene førte til flere konflikter.


Mellom 1100 og 1250 ble det grunnlagt ca. 45 klostre i Danmark. Klostrenes økonomiske grunnlag var de jordegaver som ble gitt dem av konger og stormenn samt tiende av inkomst, i praksis av innhøstingen. På slutten av 1300-tallet eide Roskilde-bispen en fjerde del av alle gårder på Sjælland; ca. 4000 stk.

Formanalyse (kort beskrivelse av spesielle kjennetegn)

Konkrete eksempler på anlegg, bygninger, gjenstander/kunstverk

Eksempler på referanser fra andre land/målgruppeland

Spesielt interessant/relevant om perioden i Danmark for nordmenn

Kildehenvisninger og lenker


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere